BLOOD FLOW RESTRICTION TRAINING: HOE WERKT HET?

Bij blood flow restriction training worden bloedvaten afgekneld, waardoor de bloedtoevoer alleen door de slagaderen verloopt. Er ontstaat een hoge toevoer van bloed naar de spieren toe, maar het bloed kan minder makkelijk afgevoerd worden. Dit draagt bij aan een snellere groei van de spieren

Deze effectieve manier van trainen wordt al sinds 1970 veelvuldig gebruikt door bodybuilders. Nadat een nieuw onderzoek heeft aangetoond wat de voordelen van blood flow restriction training zijn, wordt de training al veel toegepast door kinesitherapeuten in de Verenigde Staten.

Blood flow restriction training wordt voornamelijk toegepast na een operatie van een gewricht of in de eerste fase na een acuut trauma. Voorafgaand aan de training wordt zorgvuldig gecontroleerd of de patiënt geschikt is voor blood flow restriction training.

De kinesitherapeut zal bij blood flow restriction training een ledemaat afknellen, bijvoorbeeld uw been of arm. De arterie (bloedtoevoer) zal niet afgekneld worden, terwijl de vene (bloedafvoer) wel afgekneld wordt. Er is een groot effect op spierniveau te behalen zonder een grote mechanische belasting (oefenen/trainen aan lage intensiteit) op het lichaam te creëren. Dankzij het afknellen ontstaat er een grotere metabole belasting, wat winstgevend is op tijdsvlak zonder lichamelijke risico’s.

 • Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat:
  • De training type 2 spierweefsel rekrutering verhoogt, dit zorgt voor verbetering van snelheid, kracht en spiergroei;
  • De levels van het lokale groeihormoon IGF-1 met 200 tot 300% wordt verhoogd;
  • Ophoping van bijproducten als lactaat wordt verhoogd en versneld;
  • De spiereiwitsynthese met 45 tot 55% wordt gestimuleerd;
  • Pijndemping
  • Er geen verhoging van spierbeschadiging plaatsvindt, waardoor er minder tot geen spierpijn zal zijn.